Tips Mengatasi Mengantuk Di Bulan Puasa


Mengantuk di bulan puasa?? Ada orang jadi terlalu mengantuk ... Sentiasa rasa mengantuk, malas, rasa lemah dan x bersemangat ... Tapi ada orang yg jadi lebih bertenaga ... Rasa bersemangat rasa tenang rasa mabelessssss sepanjang hari di bulan puasa ...

Tips untuk kekal cergas di bulan puasa :-


Jangan tinggal solat sbb solat tiang agama maknanya solat dgn betul bermula dari wudhuk, pakaian yg be
rsih, awal waktu dan bejemaah ... Anda akan rasa power dan energy tu ... Kajian sains juga menunjukkan solat adalah senaman paling bagus utk peredaran darah. Solat tahajud juga dikenal pasti boleh neutralize charge negative dlm badan ...

Niat ... Segala perbuatan bermula dari niat ... Puasalah dgn niat yg ikhlas utk dapatkan keredhaan Allah ... Utk dpt pahala utk di sayangi Allah utk dapat keberkatan ... Bukan kerana terpaksa, bukan kerana takut orang kata kerana malu kat orang ... Jgn berprasangka buruk dgn benci puasa nanti lapar nanti tak boleh buat tu dan ini ... Sbb Allah sentiasa berikan kekuatan kpd orang yg menagakkan agamanya ...

Amalan pemakanan yg betul ... Sentiasa ingat nabi dan sahabat bersahur dgn segelas susu dan sebiji kurma ... Susu apa? Susu segar dan susu yg berkualiti ... Susu colesterum antara yg boleh diminum waktu sahur disamping makanan tambahan lain seperti multivitamin, spirulina atau apa2 jelah yg bagus2 ...

Bnykkan sedekah ... Bila ada sahabat nabi yg ngadu anak dia sakit tenat nabi suruh sahabatnya tersebut memberi mkn fakir miskin lalu anaknya yg sakit tenat tu sembuh ... Bila kita bnyk bantu orang maka Allah akan bantu kita ... Tanamkan dlm diri dan lakukan bnykkkk kerja kebajikan di bulan ramadhan maka Allah bagi kekuatan ....

Elakkan pasar ramadhan atau tempat ramai orang yg mana orang yg ramai itu boleh berikan aura negative ... Pasar ramadhan ni menyediakan bnykkk pilohan makanan dan ada ramai orang disana ada yg tak solat orang fasik, munafik dll ... Bila anda dikelilingi orang2 mcm ni tenaga positive dan aura baik anda akan susut tenaga dalaman anda akan berkurangan ...

Jaga mata sebab dari mata turun ke hati ... Nabi sendiri hatinya di bersihkan oleh jibrail beberapa kali dada nabi di belah ... Kita yg hati sentiasa kotor ni tak pernah pulak di belah dada utk cuci hati ... So jaga mata jgn tengok benda2 maksiat agar hati bersih bila hati bersih segala urat saraf dan anggota badan akan jadi bertenaga utk lakukan amalan baik seperti solat, puasa dll ...

Pilihan warna pakaian yg tertentu boleh berikan anda aura kekuatan ... Color vibration adalah penemuan dlm sains dimana setiap orang ada warna yg boleh menggetarkan aura atau tenaga dalam badan ... Pilih warna yg berikan anda tenaga ....

Bnykkan zikir dan tadarus .... Menyebut ayat2 quran dan zikir adalah amalan yg boleh membersihkan hati ... Infact Al-quran telah disebut oleh Allah ubat segala penyakit ... Maka bnykkan baca quran ... Bukan baca sahaja tapi teliti msksudnya dgn baca jugak tafsir Al-quran ... Lidah sentiasa kumat kamit berzikir ... Ada bnyk amlan2 zikir yg boleh di amalkan ....

Sentiasa jadikan diri anda sibuk .... Sibuk dgn mcm2 perara ... Latih otak anda sentiasa berfikir ....

Solat tarawikh ... Pastikan anda tak tinggal solat tarawikh sbb solat tarawikh ni bnykkkkkkk sgt fadhilatnya ... Buatlah dgn ikhlas dan anda akan tengok dan rasa kesannya ... Ianya boleh berikwn anda kekuatan sepanjang ramadhan.

Jangan membazir makanan or barang2 nak raya ... Perhatikan setiap kali anda berbuka or bersahur bila anda bnyk membazir esoknya di siang hari anda asti jd letih dan mengantuk sbb membazir tu perangai syaitan ... Bila anda membazir maka syaitan telah berjaya menguasai anda ... Belilah ala kadar ingat orang miskin ...

One Response so far.

  1. info yang menarik. terima kasih abang raja :)

Leave a Reply